2011. július 23., szombat

Ásványok

Az ásványok

 A földkéreg felső, több kilométer vastag, szilárd részét kőzetek alkotják. Ezek a kőzetek ásványokból állnak. Az ásvány a földkéregnek egynemű, állandó vegyi összetételű természetes anyaga.

Amikor nekifogunk az ásványok meghatározásának, ismerni kell a kristályok szerkezetét is. A kristályt sík lapok határolják. A lapok elrendeződése mindig bizonyos szimmetria szerint történik. A kristályok külső szabályos alakja és belső felépítése között szoros a kapcsolat, vagyis a kristálynak szabályos belső szerkezete van.

A kristály közép pontján áthaladó egy vagy több síkkal két olyan délre oszthatjuk, amelyek egymásnak tükörképei, vagyis szimmetrikusak egymáshoz. A kristályokat a rajtuk tapasztalható szimmetria alapján 32 kristályosztályba soroljuk, és a 32 kristályosztály 7 kristályrendszerbe tartozik.
A legmagasabb szimmetriájú rendszer az úgynevezett szabályos rendszer.

A Fluorit kristályai egyenként 6 lappal határolt kockák, úgynevezett hexaéderek. A kocka összes szimmetria tengelye felfedezhető itt is és a szimmetria feltételeinek teljesül. A többi kristályrendszerben egyre csökken a szimmetriaelemek száma.
Ennek alapján a szakemberek a következő szimmetriarendszereket különböztetik meg: I. Szabályos rendszer, II. Hatszöges rendszer, III. Háromszöges rendszer, IV. Négyzetes rendszer, V. Rombos rendszer, VII. Háromhajlású rendszer.
A föld szilárd kérgét alkotó kőzetek és ásványok eredetét kutatva, közvetve vagy közvetlenül mindig a magmához jutunk.
A magma a Föld szilárd kérge alatt vagy abban elhelyezkedő izzó állapotban lévő kőzetanyag, a szakemberek nyelvén szólva: olvadék oldat. A magma görögül tésztát jelent, a tudományos szó tehát az izzó olvadék anyag képlékeny voltára utal.
A magma az idők folyamán lehűl és megszilárdul a Föld felszíne felé törekvő útján, miközben a mélyből forróvizes oldatok  is törnek fel, s jutnak be a kőzetek repedéseibe (telérképződés). Ezek az oldaltok szállítják fel a mélyből az ásványokat-különösen számos érc-anyagát.(Hidrotermális eredetű ásványok.) De keletkezhet ásvány más módon is, például tengervízből vagy édesvízből is.

Az oldalon bemutatásra kerülő ásványok nagy részének lelőhelyeit is közzéteszem, természetesen ha van akkor a magyar lelőhelyet is.
Az ásványok keletkezéséről majd később egy bővebb tartalmat is láthattok majd az oldalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése